Assalammualaikum..

pagi yang blur..tak tahu nak mula dari mana..keje berlambak..exam makin dekat...kereta rosak tak siap-siap lagi..makin blur dan semakin blur...cuti tinggal seminggu lagi..tekanan makin menghampiri..semangat datanglah dikau..

Lamanya pokcik tak update blog ini..pokcik amat sibuk dari tongah tahun ini sampai la ujung tahun ni..dah nak masuk tahun baru pun banyok kojo tak solosai laie..tambah pulok dongan korjo-korjo tahun 2013 yang somemangnya sudah sedio monanti...ini lah cabaran bilo dah dewaso..banyak tanggungjwab yang perlu disolosaikan..tetopi sesibuk pokcik pun dapek gak la bwak family pokcik jalan-jalan ke cameron minggu lopeh..walau apa pun sobagai orang dewasa yang sudah ado korjayo dan tanggungjawab haruslah sentiasa berpikiran positif supayo kito bortambah matang dalam hadapi hari-hari yang mondatang...

PokCik malas nak tulis entry panjang-panjang. Cuma PokCik nak cakap tentang kenapa orang muda sekarang kurang ajar.

Sebabnya memang cukup banyak mengapa orang muda kurang ajar, dan ada masanya PokCik pikir tak boleh jugak salahkan mereka. Kenapa?......Sebab paling UTAMA nya adalah kerana pemimpin masyarakat sendiri yang ajar mereka sifat-sifat kurang ajar  kepada semua golongan masyarakat lebih-lebih golongan belia dan golongan orang muda. 

Jika orang biasa dan kebanyakkan buat kurang ajar itu pekara biasa. Namun masalahnya pemimpin masyarakat yang kurang ajar macam mana tu?.....Pemimpin mengajar masyarakat ke arah kebaikan...bukan nya mengajar ke arah kekurang ajaran......

Terpikir PokCik tentang satu pekara......bagaimana pemimpin mendapat kuasa?....bukan ke dari rakyat?....kenapa rakyat memilih pemimpin yang dilantik?....bukan ke kerana mereka boleh dipercayai...Persoalannya adalah.......Layak ke seorang pemimpin menjadi pemimpin jika adap dan budi bicaranya tidak terpimpin.....

Jangan cerita UMNO.....Jangan cerita BN...Jangan cerita PKR...Jangan cerita tentang PAS....dan jangan cerita tentang mana-mana parti....ini bukan cerita politik yer...ini cerita masyarakat kita yang kian hancur akhlak......dimana budi pekerti kita?....dimana adap kita? dimana sopan santun kita?...dimana sifat kesabaran kita.....

Hakikatnya......bangsa kita Ego......Hakikatnya bangsa kita buta....Hakikatnya bangsa kita lupa siapa kita yang sebenarnya........Golongan muda kita makin hancur di pengaruhi dengan pelbagai anasir-anasir yang tidak sepatutnya mereka tahu di usia yang masih muda......

Bangunlah adik-adikku.....buka lah mata pintu hatimu.....Jangan jadi buta kerana pemimpin yang anda tidak tahu asal-usulnya......Janganlah mudah percaya daengan apa yang dilihat.......Jangan mudah melatah dengan apa yang didengar....Berfikirlah siapa asal usul kita......berfikirlah dari mana bangsa kita naik......

Sesungguhnya anda adalah penentu aset negara....jangan biarkan negara ini dijajah sekali lagi...
Tolong lah...tolong lah.......

menteri besar pahang ajak bergaduh


Terdetik dihati PokCik ini seribu kekesalan dan kekecewaan apabila menyakiti hati-hati ini yang pokCik sayangi......Namun inilah cara yang terbaik PokCik boleh lakukan untuk mengajar mereka tentang kepentingan ilmu yang dituntut.....Takut juga muncul dijiwa ini, takut-takut ada pulak yang menyerang dan menuduh dengan pelbagai andaian....

Ya zaman sudah berubah...PokCik masih dengan cara lama dalam mendidik..kesakitan adalah teknik yang terbaik untuk mengingati...namun Bos Bos diatas melarang cara ini....Semua kena ikut cara baru dan the latest.....adakah ia berkesan....Sepanjang dalam dunia pendidikan dan duduk di tempat ini PokCik dah perhatikan macam-macam cara dalam mendidik...Memang ada yang boleh didik dengan cara yang terkini namun bilangannya terlalu sedikit yang berjaya dan yang lainnya...hanyut sehingga tamat zaman baju sekolah.....

Ya benar mungkin benar cakap  blogger cik Liyana Adnan yang hebat tu....cikgu ini makan gaji buta ajer kot...Pokcik tak marah pun dengan blogger cik Liyana Adnan ini...ini hak dia dia untuk meluahkan apa yang dirasa..malah PokCik terasa tercabar apabila dia menuduh guru-guru diMalaysia ini macam tak bekerja..

Hakikatnya dia tak tahu PokCik terasa macam-macam perasaan kerana Tanggungjawab kami bukan kecil....kami mendidik dan membentuk sahsiah manusia..kami sentiasa tertekan..kerana produk kami manusia bukan bangunan yang akan diruntuhkan apabila cukup masanya...

Salah ke ? pOkcik mendidik dengan cara lama...teknik baru dipraktikkan.....Salah ke?....Pegangan kami Kejayaan murid kebanggaan negara dan ibubapa dan masyarakat.....Kegagalan murid adalah kesalahan kami...Ini lah pegangan dan prinsip KPM dan Jabatan Pendidikan....maaf jika ada yang terasa...ini adalah apa yang PokCik lihat sepanjang PokCik duduk dan bekerja didalam bidang ini...

Ya kerja tetap kerja....Amanah tetap dijunjung kerana PokCIk ingin makan rezeki yang halal....


Adakah kita tidak pernah mengeluh? 
sebagai manusia biasa kita tidak dapat lari dari rasa mengeluh, 
sebagai manusia biasa emosi kita juga sentiasa bertukar antara positif dan negatif.

Sebagai manusia biasa juga kita pasti akan merasa tertekan dengan keadaan dan persekitaran. 
Walau bagaimana pun kita perlu hidup di alam realiti atau di alam nyata.

Mengeluh , bersedih atau berduka terlalu lama tidak akan dapat menyelesaikan masalah.
Kita hanya perlu sentiasa bersangka baik kepada ALLAH.

Jika kita melihat setiap kebaikan yang ALLAH berikan kepada kita, 
pasti kita akan dapat merasa bahawa ALLAH sangat mengasihi diri kita, dan kita juga akan sedar akan kekayaan yang kita miliki adalah tidak terbatas. 

 Jadi jika dikala ini ada yang merasa sedih dan berduka, carilah kegembiraan dengan sentiasa bersangka baik kepada ALLAH kerana ALLAH itu Maha Baik dan Terbaik.Sebenarnya terlalu banyak nikmat yang ALLAH berikan. Malah nikmat tersebut tiada hadnya, malah kita semua lebih cenderung berfikir negatif dari melihat sesuatu yang positif. 

Dan percayalah.... apa juga yang berlaku kepada kita adalah terbaik, terpulang kepada diri kita sendiri sama ada untuk mentafsirkannya secara positif atau negatif.

Terimo kasih PokCik Ucapkan Pado onwer merepekgila.blogspot.com korano tolah mogadokan Segmen yang begitu berharga buek PokCik menambah Follower yang serba kekurangan ini.....Dongan ada nyo segmen "Jom Tingkatkan Followers Sampai Lebam" ini dapek lah PokCik monambah kawan-kawan dan toman-toman baru PokCik....Sebagai Tando Pengahragaan PokCik PadO MEREPEKGILA ini POKcIK Bueklah Entry yang serBo kekuranGan Ini.....Tak Lupo Joga PokCIk list link-link yang Tolah sudi menfollow Blog PokCik ini Jugo.....Sebagai Tando TeriMa kasiH dan salam PorkONalan.....

Tuan Bosar merepekgila....
http://merepekgila.blogspot.com

Toman-Toman baru PokCIk...meh Terjah Blog MerekO....

  1. http://loves313.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  2. http://karipapkensar.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  3. http://luvchoco-aishiteru.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
  4. http://quraistory.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  5. http://peekachumey.blogspot.com/
  6. http://engkumuzahadin.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  7. http://sampaicucuratap.blogspot.com/
  8. http://www.mizzsninie.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.htmlhttp://pening-pala.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
  9. http://meyyalovestory.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-follower-sampai.html
  10. http://eira-shamiera.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
  11. http://coretanhatikathy.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
  12. http://my-adam.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
  13. http://diari-kecilku-sofea.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  14. http://flowerbucket92.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-follower-sampai.html
  15. http://bareessence.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  16. http://www.khaiangel.com/2012/09/jom-tingkatkan-follower-sampai-lebam-my.html
  17. http://hairuliza-anakku.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-follower-sampai.html
  18. http://nurfara-hani.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  19. http://naz-only-you.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
  20. http://misszberceloteh.blogspot.com/
  21. http://annevyciousstory.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  22. http://sfadazzlinggirl.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-follower-sampai.html
  23. http://mselim3.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
  24. http://eyzafye.blogspot.com/2012/09/segmenjom-tingkatkan-followers-sampai.html
  25. http://lokmanramli.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
  26. http://imdirectionerforever.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
  27. http://mcna-topupbisness.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  28. http://www.jomsinggah.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  29. http://itmemawarputih.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers.html
  30. http://akubencihitam.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  31. http://akuadalahsiti.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  32. http://ciknunaspecky.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  33. http://solehahshamsuddin.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  34. http://bintuzainal14.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-follower-sampai-lebam.html

Secara automatiknya PokCik buek Backlink secara percuma buek toman-toman PokCik ini.....

rakan-rakan baru dari segmen yang sama
Dah dongar ko lagu Bawaku Pergi nyayian Zizan dengan Kaka.....
kalau tak pernah dongar buleh la tengok video yang PokCik link dari You tube ini......
Memang sodap lagu ini.....
lobih-lobih lagi zizan yang menyanyi......PokCik dongar dah banyak kali.....
Tapi masalahnya adalah lirik lagu dan makna lirik ini......
perasan tak?????......nah Cube bacO lirik saMbil monyanyi:

Inilah hasilnya apabila PokCIk join segmen "Jom Tingkatkan Followers Sampai Lebam" anjuran merepekgila.blogspot.com. walaupun tak berapa banyak tetapi PokCIk bersyukur kerana mereka ini sudi menjadi follower pOkCik.....diharap kawan-kawan, sahabat-sahabat,adik-adik,pokcik-pokcik,makcik-makcik,abang-abang dan kakak-kakak sudi-sudi la selalu berkunjung ke blog usang PokCIk ini dan meninggalkan komen-komen or jejak yer.....


Inilah hasil trafik dari segmen ini selama seminggu.......


sebagai tanda pengenalan PoKCik senaraikan Teman-teman baru ini....Nak konal Picit ajor link yang PokCik tinggalkan......


  1. http://www.erazfadli.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  2. http://dindamaisarra.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  3. http://www.lawacollections.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  4. http://janganhackakulagi.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
  5. http://ceritakakjoyah.blogspot.com
  6. http://ikapukpuk.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  7. http://mizayumiko.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  8. http://zamani84.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tinkatkan-followers-sampai.html
  9. http://blogzorroxx.blogspot.com/2012/09/segmen-jum-tingkatkan-followers-sampai.html
  10. http://angellovesoldier.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  11. http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-follower-sampai.html
  12. http://penselsayapatah.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  13. http://mangatbermaindota.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  14. http://charlieyblogoflife.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
  15. http://sweettedy.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  16. http://iehahfarihah.blogspot.com/2012/09/segment-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
  17. http://belogfiqahcheeky.blogspot.com/2012/09/jom-tingkatkan-followers-sampai-lebam.html
  18. http://celotehcikcm.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
  19. http://misskinuko.blogspot.com/2012/09/segmen-jom-tingkatkan-followers-sampai.html
Salam kemesraan dari PokCIk untuk semuo toman baru pokCIk ini......
Assalammualikum....

lama rasa nya tak update blog ini....bukan malas.....tapi PokCIk banyak kerja....
inilah akibatnya jika terlalu banyak uruskan blog2 yang ada...
Insyaalah jika ada masa dan kelapangan pokCik Akan Update blog ini dari masa ke semasa...

Disini PokCIk senaraikan Blog yang diuruskan oleh PokCIk...

Blog Rasmi...
http://sekolahkebangsaanpetaling1.blogspot.com/
https://wba0033.1bestarinet.net/app/login

Blog tidak rasmi...
http://cercitor.blogspot.com/
http://kamera-jamil.blogspot.com/
http://koleksi-photo-mjphotography.blogspot.com/

Blog rasmi adalah blog yang diuruskan untuk segala aktiviti ditempat kerja....

manakala blog tidak rasmi adalah blog yang diadakan untuk belajar dan suka-suka...
dan blog ini adalah luahan dari dalam diri PokCik.....
Hope anda semua support PokCik yer....
Hari ini dah 17 hari PokCik berpuasa.....
Pada hari ini telah berlaku sesuatu yang tidak sepatutnya PokCik lakukan....
Marah Orang tak tentu pasal tanpa bukti.....
Tak pasal-pasal orang ni kena marah tanpa arah tuju yang tidak sepatutnya....
Masalahnya orang ini lebih tua dari PokCik.....Kesian,sesal dan macam-macam PokCik Telah rasa hari ini...

Yang Pokcik rasa sedih adalah orang ini Cool ajer.....
sonang cerita begitu Profesional mengadap kerenah PokCik....
kerano ini lah PokCik raso bersalah......
Dalam bulan Puasa begini sepatutnya PokCik kena lah kawal marah dan nafsu marah PoKCik......
tapi PokCik gagal dalam mengawal Marah PoKcik.....
Orang yang kono marah dengan PokCik ini lebih Cool dan relax dalam mengadap kemarahan PokCik....
Ya Allah ampunkan dosa PokCik hari ini...Terimalah Puasa PokCik hari ini....

Disini PokCik nak tokanan kan satu Pokaro....
Memang Syaitan tolah diikat pada bulan Ramadan yang Mulia ini....
namun sifat-sifat Syaitan yang selalu menjadi ikutan kito.....
bersama-sama lah kita belajar mengawal diri supaya Kito sodar akan kesalhan kita yang berpunco dari sifat-sifat Syaitan.......

P/S : terimo kasih kepada akak yang sudi memberi pengajaran yang amat berguna kepada PokCik hari ini....sesungguhnya akak adalah insan yang terbaik pornah PokCik Jumpo dalam hidup PokCik ini.....


PokCik tetiba ajer nak taip entry ini.....
tak tahu kenapa?.....
Mungkin kerana kebenaran yang cuba dicerita oleh lagu ini...
semuanya adalah benar....
semakin ramai anak muda mencari kekuatan dengan cara ini.....
semakin ramai anak muda yang jauh terpesong...
lain dicari lain di jumpa....dimanakah akalnya?


cuba dengar betul-betul...dan hayati dengan akal yang diberi oleh Allah kala ini kesedihan meliputi jiwa pokcik....
Pergh.......satu hari yang dimulakan dengan hati yang gelisah gundah....kenapa?...mengapa?
Kemalasan mengusai hampir 100% dalam diri....kenapa?....kenapa?
kenapa penyakit malas mengusai kita?

Penyakit kemalasan menguasai diri telah bertapak dari hari isnin hingga hari ini...
Exam tinggal 2 hari...satu benda pun tak baca lagi.....
Tambahan begangan lagi handset pulak rosak....dah la sesak sejak awal tahun....kereta pun biar ajer rosak...motor pun rosak....
Pergh.......begang...bertambah bengang.....

Eh kenapa aku jadi Macam ini....Persoalan yang harus dicari jawapan....
Pertemuan persahabatan ini bakal berlansung di Stadium Jalan Besar....
Hope Malaysia mempamerkan aksi yang terbaik pada malam ini...
Perlawanan malam ini akan berlansung di Stadium Jalan Besar jam 8.00pm...
Bermain distadium yang diliputi oleh padang tiruan ini bagaikan bermain digelanggang tiruan...
Walau apa pun PokCik totap menyokong Malaysia...
Semoga safi sali dan mat yo dapek score....
dah lamo tak tengok gol dari 2 penyerang kebangsaan ini....

Setiap yang berlaku ada sebabnya......
itu lah yang menjadi pegangan PokCik selama ini....
Susah senang kita hanya Allah yang tahu.....
Setiap apa yang berlaku ada sebab dan Hikmahnya.....

Rezeki....
rezeki ni ada macam-macam...
rezeki anak yang ramai....
rezeki wang yang banyak.....
rezeki mudah segala galanya dalam apa yang dilakukan.....
dan macam-macam lagilah.....

Namun setiap rezeki yang kita dapat adakah kita bersyukur?....
macam mana kita tunjukkan kita ini bersyukur?....
adakah kita benar-benar bersyukur dengan rezeki yang kita dapat.....
Pernah tak dengar satu rezeki diberi rezeki lain pula yang ditarik?.....
kenapa pekara seperti ini berlaku?....
apakah sebabnya?.....
Sebabnya  Rezeki, Ajal, maut ditangan Tuhan...Setiap apa yang berlaku ada sebabnya
kita sebagai hamba kenalah bersyukur dengan apa yang kita ada...

Ajal maut dituhan.......
kenapa kita kena percaya hakikat ini?
adakah kita percaya hakikat ini?
apakah kita selalu ingat akan hakikat ini?....
macam rezeki jugalah konsepnya......
setiap yang hidup pasti mati....
cuma kita tak tahu bila....
kita sebagai hamba kenalah terima setiap apa yang ditentukan kepada kita...
sepertiu mati nya seorang anak.....
maka Allah mengantikan dengan seorang cucu yang seakan akan anaknya....
Dia maha mengetahui dan memahami....
cuma kita saja yang selalu tak terpandang hakikat ini.....
 terimalah hakikatnya Rezeki, Ajal, maut ditangan Tuhan...Setiap apa yang berlaku ada sebabnya




Alhamdulilah......Kesyukuran ku ucapakan kehadrat Ilahi kerana menyembuhkan memudahkan segala urusan iman....Sesungguhnya Engkaulah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang....

PokCik baru dapek tulis entry hari ini korano somalam PokCik sibuk botol dongan polbagai korjo dan aktiviti....
Dari pagi sampai tongah malam PokCik ado korjo....
tu yang tak larat nak Tulih entry dan update blog ini.....

Alhamdulilah iman bortambah sihat.....
walaupun masih ado sikit lagi kahak dan bunyi polik dari nafasnya ianya tidak memudaratkan kesihatan iman....
Somalam 2 kali doktor and the geng sedut kahak iman.....
lopeh tu sotiap 2 jam iman kono sodut gas.....
and koadaanya bortambah sihat....

Somalam pun PokCik tak buleh lawat dio lamo-lamo sobab ado korjo monanti...
korjo yang molibatkan hari bahagio orang lain.....
iaitu snapp gambor kahwin orang....and bukak pelamin....
ini adolah tanggungjawab pokcik pada orang tu...mana buleh tangguh tangguh....
kang jadi mimpi negri pulok pada pasangan ni....

iman pun dah berlari dan bermain macam biaso.....
habih satu kawasan wad dio tawaf......
semuo bondo dia usik....
setiap orang dio jumpo dio togur.....
dalm 2 hari ni sokojap ajor dio popular.....
al maklum la anak PokCik ni kan poramah yang tidak bertompat......
sampai mamanya tak larat nak ikut.....
sampai torpakso dikandangkan kek katilnyo......
itu pun sokojap ajor....sobab iman megamuk nak keluo.....
torpakso la mamnya layankan jugak.......
tak apo la yang ponting dio bortambah sihat...

kalau tak da apa-apa esok dah leh keluar hospital....
tu pon doktor kono pastikan iman botul-botul buleh bernafas dongan botul.....
Copek sihat iman......sobab geng iman kek umah semua tongah tunggu.....
laie pon PokCik raso sunyi sangat bilo tak ado iman dirumah...
diolah punco umah ni bising....dio lah lambang kecerian abah dan mama....

Borbalik pado korjo pokcik tadi......
Part Time PokCik ambik gambor dan pasang dan membuko pelamin....
ado satu cerito PokCik nak Kongsikan diblog ini nanti apo dah jadi somalam iaitu 2/4/2012 so maso PokCik borkorjo....
Satu cerito yang botul-botul berhargo buek PokCik.....
Esok PokCik up entry tu yor.......
sokarang PokCik kono tidur awal...
esok pagi-pagI PokCik nak kono torjah Hospital......


Sambungan....
Part 1
Part 2


Kok tak abis lagi kisah ini......
Ku sangkakan panas berpanjangan rupanya gerimis ditengah hari......
bogitulah porasaan PokCik.....
lopeh iman bagun dari tido nyo....dio kelihatan sihat walfiat.....buleh bermain-main dongan PokCik main rasing motor laie....
Pastu PokCIk poie bolekan bubur nasi yang sodap ket bubur ria yang pornah masuk rancangan jalan-jalan cari makan tu.......
Oleh korano PokCik tengok dio macam dah sihat so PokCik pun start moto poie tolong kawan PoKcik pasang polamin pengantin......
semua korjo momasang pelamin sattle tibo-tibo wife pokcik telepon....dio khobarkan iman bernafas dah lain macam....
macam lipas kudung PokCik balik.....
sampai umah dongan tak mandi,tak makan PokCik and wife terus bawak dio ke PPUM semulo.....
Toruih masuk wad kocemasan......
punyo la ramai budak yang sakit iman dulu yang dapek rawatan...alhamdulillah....

Doktor teruih bagi sedut Oksigen sobab iman tak buleh nak bernafas dongan baik.....
bukan sokali doktor nagi tapi sampai 5 kali......iman punya mengamuk sampai tertidur.....
Maso nak bori oksigen tu PokCik dan wife terpakso bodongkan dio sobab dia tak buleh duduk diam...abis semua dio nak cabut....
kojam rasonyo....tapi nak buek macam mano....dah itu ajor caronya yang tinggal supayo dio dapek hirup oksigen yang diborikan.....
malangnya cara mombori oksigen ini tak borjayo....iman masih tidak bernafeh dongan baik......
So doktor pasangkan tiub pulak.......lagi lah iman megamuk sakan......abis kain bodung tu di bukaknyo dongan caro mengeliatkan badan.....so kami terpakso pogang kaki dan tangannya pulok....
nak menangis dah rasonya tengok keadaan iman macam tu....
aduh kesian iman.....
 maafkan abah dan mama iman......kami terpaksa buek begitu korano demi kebaikan iman jugak.....
Dah jam 10 malam.....keadaan iman masih tak berubah...so doktor teruh tahan wad......
perghhhh...berderau darah dongar...kato doktor iman perlu ditahan bagi memastikan dio tidak kono jangkitan apo-apo dan bagi momastikan dio buleh bernafasa secar normal semula...
kami tawakal.......

Iman dan tak megamuk dan menangis lagi....
namun nafas dio masih ado bunyi lagi......
so doktor akan beri sedut oksigen setiap 2 jam sekali......
PokCik balik rumah dan bawa barang-barang iman dan mamanya ko PPUm semulo.....
Maso PokCik sampai untuk hantar barang mereko....iman dah tido......
dalam hati terdotik satu pokaro.......
Iman maafkan abah dan mama korano kojam dongan iman....
kami torpaksa lakukan domi kesihatan iman sendiri.......

sodihnya........
botul-botul sodih....

Inilah wajah iman......sodih botul PokCik......

Kisah Satu Pagi..... "maafkan abah ...iman "
Kisah Satu Pagi..... "maafkan abah ...iman "
Kisah Satu Pagi..... "maafkan abah ...iman "
Kisah Satu Pagi..... "maafkan abah ...iman "

Kisah Satu Pagi..... "maafkan abah ...iman "


Semoga iman copek sembh dan boleh ceria seperti selalu....


Sambungan.....

Part 1
Part 3

Jam 4.00am toraso ado bondo memijak perut PokCik...
Ingatkan PokCik bermimpi...Ruponya iman tongah menangis sambil ke hulu ke hilir....
mamanya tongah buek susu.....
namun dah dibori susu iman tak mahu.....
check pulok perut...ingat kembung....tak jugak....
ah sudah......
so kami gilir-gilir pujuk iman.....
pagi-pagi buto PokCik dukung iman pusing satu umah....
sonyap sekojap.....gayo macam dah nak tido....PokCik bagi kat mamanya...torus menangis....
Mungkin dio nangis sobab selsema dan batuk-batuk kot.....nafasnya dah bunyi lain macam ajor....
so kami buek keputusan poie Hospital...PokCik and wife bersiap.....

Turn iman pulok bersiap....
buka ajor pampersnyo....setepek bomnya dalam pampers......
ontah bilo dio molepeh pun tak tahu...biaso nyo kalau iman mengebom pasti akan mengeluarakn gas beracun yang amat berbahyo...kali ini tidak.....
So mamanya pun bersihkan untuk disalinkan pakaian dan pampers.....
maso dah borsih baru perasan....colah kelangkangnya molecet...merah ajor ruponya.....
Pastu baru kami porasan iman dah tak menangis laie dah......
torus sonyap......siap main-main laie.....
rupo-ruponyo kesakitan akibat melecet tu la iman menangis tak borenti....
so tak jadi la poie hospital sobabnya lopeh iman menyusu torus lolap.....
dongan omak-omaknya sokali terlolap...PokCik pun lolap jugak la.......

8.00am......
Iman monangis laie.....lagi kuek....
check pampersnya...ok ajor...tak melopeh pun....
ah...sudah...
 apo pulak laie ni.......
so sesudah borbincang kami bawak gak la pi hospital PPUM......
masuk ajor keto...torus sonyap......aik....
sampai hospital.......keluar ajor pintu kete terus molalak laie....ah sudah budak ni...apo ko ponyakitnyo....
hidungnya dah meleleh air hingus.....siap batuk-batuk laie....dah macam orang tuo ajor.....
so PoKcik poie park keto dulu then wife p daftar dulu....
kek dalam hospital tu elok la pulok dio.....
diam...sonyap ajor.....

pas daftar poie la pulak kek bahagian kanak-kanak.....
laie dio elok...siap lari-lari..siap main dalam umah mainan yang ado kek situ.....
suaro dio la paling kuek.....dio la yang paling corgas...macam tak sakit la pulok....
Turn iman menerima rawatan....... amboi siap songih-songih dongan doktor.....
suko la tu.......
Lopeh tu doktor mongatokan dio kono ambil oksigen untuk cairkan kahak yang bayak dalam kerongkong dio....
doktor cakap sobab dio monangis mungkin sobab iman tak soleso untuk bernafeh.....tu yang monyobabkan dio monangis.......
So bawak la dio pi bilik oksigen......
maso mulo-mulo masukkan oksigen....iman ok.....lopeh 5 minit mak iaiii......dio monangis punyo la kuek....
satu unit kanak-kanak tu dongar...siap meronta rontan....

pokCik dah tak tahan tengok dio nangis...tapi mamanya cakap ini ajor caro nak copek kahaknya cair...
so redza ajor la....pokcik pogang iman mamanya lotak topeng oksigen kek mulutnyo....
punyo la susah.....meronta ronta iman....Pokcik dah raso macam kojam bebonar....
tapi nak buek macam mano......
so redza ajor la domi kebaikan imna jugakkan.......
Solosai ajor....iman torus monangis tak borenti...dio pandang ajor mesin tu....asyik monjoling ajor...sah dio trauma bercampur marah  dongan mesin tu...... sabor la iman.....
So sattle semuonya jam 11.00am....sampai umah dalan jam 11.30.....torus dio tidur......
tidur dalam kegembiraan sobab dapek main dan jalan......tido dalam taruma kerano mesin oksigen....
sabor la iman...nanti dah bosar iman paham kenapo kono buek macam tu......

P/S : Terima kasih kepado pihak hospitak PPUM yang tolahg monjalankan tugas dengan baik dan mesro.....Perkhidmatan PPUM memang terbaik....

Sambungan.....
Part 2
Part 3

 

UPDATE!!!!!!

Keputusan Malam ini adalah

Malaysia (  0 ) VS Filipina ( 0 )


Melambung Tinggi ajor.....
Apo kono ngan pomain Malaysia malam ini....
banyak peluang....
tapi semua melambung tinggi....
safee sali lansung tak menjadi...
safiq rahim asyik tembak langit....
shanurain pulak kono tiang...
idlan pulok sepak mencanak tinggi
perghhhh....Filipina main bomoh ke?....
semuonya tak menjadi....
si amir pemain pertahan pulok macam ada something tak kono...
solalu hilang fokus....
nasib tak gol awal minit.....
Yang ponting Malaysia boleh dikira bermain dongan baik malam ni...
banyak peluang yang tercipta....
cuma penyudah ajor yang tak dapek....(goram dah ni)
Hope pertemuan dengan singapura nanti pemain bermain dengan lebih baik...
hantaran-hantaran hope tepat dan tidak banyak melakukan mistake....
Malaysia boleh...dan pasti boleh...
Filipina betul ada luck malam ni yor....
3 ke 4 kali hampir nak gol.....
nasib pomain tinggi mereka tak menggunakan kelebihan yang mereka ada....
Kito tunggu perlawanan soterusnya dengan musuh ketat kito....
SINGAPURA....

SINGA VS HARIMAU

"Kempen Sokong Pasukan Malaysia"




Kito lupokan  tontang kokalahan Malaysia kopado New Zealand semalam....
Hari ini ado tugas baru buek kito semua rakyat Malaysia untuk menyokong Malaysia menontang Filipina di Stadium Shah Alam......
Jurulatih Malaysia sudah ado ramuan untuk menumbangkan Filipina pada malam ini.....sinar cakp la....
Kito tengok adakah ramuannya berjayo....
Yang Paling Ponting harap Malaysia dapek mempersembahan satu mutu permainan yang cukup baik malam ini sebagaimana pasukan hoki Malaysia yang sodang bertanding dalam piala sultan azlan shah kini...
Rangking Filipina lobih baik dari Rangking Malaysia didalam senarai Dunia...
dan kito roramai saksikan dan mombori sokongan sepenuhnya supayo Malaysia dapek menumbangkan Filipina......
keputusan malaysia lawan filipina 2012  stadium shah alam

 JOM SOKONG PASUKAN MALAYSIA !!!!!!!!
 sokonglah Malaysia walau di mana kito berada
tanpa kito siapa lagi nak sokong pasukan kito
lupokan sogalo songketo buek somantaro
Sokong Malaysia kito bersamo samo......

UPDATE!!!!!!

Melambung Tinggi ajor.....
Apo kono ngan pomain Malaysia malam ini....
banyak peluang....
tapi semua melambung tinggi....
safee sali lansung tak menjadi...
safiq rahim asyik tembak langit....
shanurain pulak kono tiang...
idlan pulok sepak mencanak tinggi
perghhhh....Filipina main bomoh ke?....
semuonya tak menjadi....
si amir pemain pertahan pulok macam ada something tak kono...
solalu hilang fokus....
nasib tak gol awal minit.....
Yang ponting Malaysia boleh dikira bermain dongan baik malam ni...
banyak peluang yang tercipta....
cuma penyudah ajor yang tak dapek....(goram dah ni)
Hope pertemuan dengan singapura nanti pemain bermain dengan lebih baik...
hantaran-hantaran hope tepat dan tidak banyak melakukan mistake....
Malaysia boleh...dan pasti boleh...
Filipina betul ada luck malam ni yor....
3 ke 4 kali hampir nak gol.....
nasib pomain tinggi mereka tak menggunakan kelebihan yang mereka ada....
Kito tunggu perlawanan soterusnya dengan musuh ketat kito....
SINGAPURA....

SINGA VS HARIMAU

Keputusan Malam ini adalah

Malaysia (  0 ) VS Filipina ( 0 )




Malam ini sokali lagi Malaysia akan diuji oleh barisan handalan dari eropah iaitu NEW ZEALAND....
adakah keajiban seperti malam tadi dapek kita buek sokali lagi.....
adakah Malaysia masih lagi dibuai oleh kemenangan dengan pakistan...
sosamo kito tunggu dan tengok keputusan nya malam ini...
PokCik totap menyokong Malaysia.....
Molaysia boleh.....
NEW ZEALAND boleh ditumbangkan dengan usaha dan cara yang betul....
Jom sokong Malaysia.....


UPDATE!!!!

Tumbang juga Malaysia kepada New Zealand...
Tahniah PokCik ucapkan kepada pemain Malaysia yang benar-benar berusaha keras untuk menumbangkan New Zealand....
Namun Rezoki tidak memihak kepado kito.....
Kalah tak apo kerano kita dah bermain dengan baik...

Ulasa PokCIk tontang game ini :

First half Malaysia nampak macam gugup untuk bermain....
macam takut-takut ajer....banyak kesilapan yang dilakukan...hantaran dan hadangan pun banyak yang mistake....
New Zewland bermain dengan baik...lebih-lebih bila bola ada dalam kotak D...dia orang tak pernah mensia siakan peluang dan sentiasa mencipta peluang dan percubaan....Malaysia pulak banyak bermain secara defensive....tu yang punco nya kono 3 bijik....

Second half pulok malaysia sudah kembali ke cara permainan yang lobih komeh....
usaha demi usaha dan tekanan demi tekanan dilakukan...
sifat kerajinan dan kesungguhan yang ditunjukkan dapek pokcik rasa kan....
walaupun dapek satu gol pun pokcik dah puas hati.....
Namun New Zealnd dapek gak gol tambahan last-last game....
taktik dan sifat yang tonang didopan gol membezakan malaysia dan new zealand....
new zealand pokcik tengok tak ponah nak mensia siakan peluang yang ado dan sentiasa ado sahaja sudut untuk menjaringkan gol.....
tak apo....dah tak ado rozoki kito nak buek macam mano kan.....
yang ponting malaysia bermain dengan baik malam ini....walaupun cuba bangkit dimaso kedua...
dah memang stail malaysia macam ini nak buek macam mano...awal-awal mosti tertinggal dah lewat baru nak power balik...kono ubah caro ini ajor....yang lain ok ajor bagi Pokcik....

Bagi yang tak tahu keputusan Malam ini adalah

MALAYSIA ( 1 )     NEW ZEALAND ( 4 )

Penjaring New Zealand
Ryan Archibald 5'
Shea Mcaleese 16'
Nick Wilson 32'
Shane Neal 62'

Penjaring Malaysia
Hafifi Hafiz Hanafi 41'
MALAYSIA ( 3 ) - PAKISTAN ( 2 )

Memang mendebarkan perlawanan Piala Sultan Azlan Shah 2012 yang PokCik layan tadi....
Maso kono 2-0 tu PokCik dah tersenyum ajor......
Al Maklum la...Ingat memang dah kalah dah...
Tengok-tengok hujung maso portamo dapek lak sebijik.....
Monjorit  PokCik....sampai TerkoJut  Iman....terngago dio tengok pokCik terlompat monJorit...

Sepatuh maso ke duo Pulok...Pok Cik tengok Pakistan macam Hilang rontak.....
Pomain Malaysia betol-betol gunokan kelemahan Pakistan untuk korjokan mereko....
dapek Gol no 2 PokCik teros yakin Malaysia mampu sosah Pakistan....
Tornyato berkat kesungguhan dan sifat tidak berputus asa Malaysia berjayo menjaring Gol kemonangan melalui pukulan sudut panalti disaat akhir permainan....
Komonangan ini begitu bermakno buek PokCik dan seluruh Rakyat Malaysia......

Satu bondo yang PokCIk nampak sesangat pada pemain Malaysia malam ini dan dalam perlawanan sobelum ini.....
Pomain Malaysia betul-betul bermain dengan bersemangat dan tak mengalah biarpun ketinggalan mata dalam permainan mereka......
Semanagt mereka dapek dirasokan oleh PokCik walaupun PokCik sotakat tengok katr TV ajor....
Pakistan, India, korea, New Zealand, bukan calang-calang pasukan kerana mereka bakal bermain di Sukan Olimpik kelak...dan Pasukan Kito dapek menyaingi mereka.....Syabas buek semua Pomain Malaysia....
Kalah ko...Monang Ko....Dalam sukan apo pun PokCik totap sokong malaysia walaupun dibelasah sekali pun....Sobab apo......
Sobabnya PokCik Rakyat Malaysia....yang bermain semuanya orang Malaysia....
Jiko kito tak sokong Malaysia sapo nak sokong lagi......
Tak kan orang indonesia or bangla nak sokong pomain Malaysia......

Ponjaring Gol :

PAKISTAN
Umar Bhutta 4'
Shafqat 12'

MALAYSIA
Amir Farid 35'
Faisal Saari 48'
Mohd Razie 69'

Fitri Saari : Cara dan semangat yang ditunjukan begitu mengkagumkan.....


Assalammualaikum...
malam ini Pokcik nak join satu segmen yang menarik perhatian Pokcik....
Saje jer nak join....mana tau, follower pokcik bertambah-tambah banyak....
Sesape yang teringgin nak tambah follwer pun buleh.....
Mari kito reramai memeriahkan segmen anjuran chocolate-vochelle ini....

Sesapo nak join buleh le tokan-tokan banner kat ateh tu.....
bannernya warna pink lagi......cantikan.....
kalau sudi meh follow pokciknya blog sekali yo....
kalau rajin meh komen-komen sikit kek sini.....

Opss....PokCik start berblog pada tahun 2010 laei....tarikh nyo Pokcik tak ingat la...al maklum la dah tua....
dulu tak minat sangat tapi la ni hari-hari belajor macam mana nak buek blog....

PokCik Tag:

farizafairuz
herba-tihara.
yayahnasake



PokCik maleh nak cerito banyak.....korang layan ajor layan gambaor yang ado ni....
Inilah dio ruponya makmal komputer selopeh digunakan....
Sotiap kali abis guna ni lah ruponya....
bukan tak posan supayo jago......
dah berbuih mulut ni cakap....macam ni gak ruponya....
Ontahlah.....
what ever dari komenterian sampailah ko PKG akan mengatokan satu ajor ayatnya....
Bukan salah murid......tapi salah cikgunya.....
Kito ni terimo ajor.....
cukup maso kita masuk tanjung la jawabnyo.....
Macam borbaris dah jadinya...yang tinggi dopan yang rondah bolakang

Video ini pokcik kena abadikan disini sebabnya inilah kali pertama iman berjalan ditaman jaya di pj......
Bila dia dah besar nanti boleh jugalah  dia  lihat sewaktu pertama kali dia berjalan....
masa ini umur iman baru 8 bulan nak masuk 9.... 

 Iman dan Abahnya

   


Iman dan Mamanya
Hebat tak?
bondo sebosar ni buleh masuk dalam printer....
Panjang Tak

Sampai tersokat roler nya tu....
Tak sayang Printer betoi......
Jenuh nak keluarkannya.....
Yang Pok CIk pastinya.....
usia printer ni baru 1 bulan lobih....








Tersokek kat sini

 
em....
Pok Cik pun tak tahu nak buek entry macam mano.....
Kosian la pulak.....
Mereka ini belum lagi kuasai asas menulis dan membaco.....
dah kono jawab pereksa....
Dah torang lagi bersuluh comfrim gagal punyo.....
macam mano nak buek dah mereka pun kono gak jawab soalan peksa yang bukan aras fikiran mereka....
Sodangkan budak kolas portamo dan ke duo yang tahu baco dan tulis pun masih torgagap nak jawab ini kan pulak budak LINUS..
 usaha Guru :
Nama budak dilokat kat meja supayo mereka buleh tulih namo mereka sendiri


Ni la ragamnyo bilo Budak LINUS jawab pekso
Yang ponting mereka jawab..nak bagi jawapan tak buleh....

Pekso tak serupo pekso..yang ponting mereka jawab

Akativiti kegemaran....Mewarno


Nah tengok sendiri....
kelas LINUS pun hebat tau.....
Mereka Boleh Didik dan dilatih...(tapi Cikgunya Kena Tahan Sabor bebanyok la)

Boleh menang kelas terbersih 

Siapa Guru kelas yang membimbing mereka ini?
 Ini lah namanya..

 inilah orangnya..cool tak?...

 Bukan sekali dapat dah 5 kali menang kelas terbersih

Syabas diucapkan kepada guru yang Hebat ini...
Pok Cik tak pornah pun dapek anugerah ni.....


 
Dah cukup setahun anak ku Muhammad Afif Iman pada hari ini. 
terasa macam sekejap ajer masa berlalu...
Abah doakan iman menjadi manusia yang soleh dan berguna kepada bangsa dan negara...
Makin besaq makin macam-macam ragamnya....

Inilah anak PokCik yang Sulong......
 

Selamat Hari Guru diucapkan kepada semua GURU yang ada diMalaysia dan diseluruh dunia ini...
sesungguhnya tanpa Guru Siapalah Kita....
Hakikatnya tanpa Seorang guru kita tiada apa didunia ini....
Terima kasih Cikgu....
Terima Kasih Guru ku.....
Selamat Hari Guru.....

SPPBS
 
 STS
 
HRMIS
 
 
Inilah kerja-kerja PokCik yang tak satel-satel dari awal tahun....
pagi ini akan datang Orang PPS dan jabatan untuk panatu PLBS....
Em...PokCik tak Siap apa-apa lagi....
Tawakal saja la esok.....
 
STS tu pulak untuk laporan barang ICT yang rosak.....
isi then hantar untuk tindakan BTPNKL...
 
Hrmis Pulok...Setiap tahun macam ini....
Nak benda cepat..tapi server selalu tak leh masuk....
Entah apa-apa entah
Buat semak kepala sahaja....
PLBS yang PokCik tak berapa nak paham.......
What ever PLBS adalah tanggungjawab PokCik yang kena Sattelkan.....
So buek Ajor....WalauPun suku ajor yang sIap.....
Orang kek Luar Tu jangan Ingat Kojo PokCik ini Mudah k....
makIn hari makin susah....
makin hari makin payah....
Emmm....layan ajer.....
Cukup panas....
macam membara sahaja.....
Mungkin sebab pakcik memang seorang yang panas kot......
Pantang dengar cerita buruk tentang adik beradik......
Payah jika sejak lahir memang dah dilahirkan dengan sifat panas......

Terbaiklah Kelantan...
Menang ditempat sendiri dengan menghampakan pasukan dari Myanmar Ayeyawady United dengan keputusan Kelantan 1 - Ayeyawady United 0
Gol dijaringkan Oleh Nwoha Onyekachi pada minit ke46


Video Highlight Permainan


Sebenarnya Kelantan banyak peluang untuk jarngkan gol tapi memang tak ada nasib nak masuk..
Memang bad Luck untuk Indra Putra Dan Ghaddar yang nampak tertekan...
Dengan kemenangan ini Ayeyawady United tersingkir dan Arena dari Indonesia layak ke Pusingan Ke 2...
Lama nya tak Update.....
Sebabnya tiada masa nak update blog ini...biarpun blog ini adalah cerita sebenar dari pokcik....
Sekarang kerja pokcik banyak sangat.....

2 minggu Pokcik kena siapkan assignment pokcik.....
Al maklum la orang tua baru nak sambung belajar.......
Last minit baru nak siapkan....
Lepas tu kena siapkan kerja2 yang berlambak ditinggalkan......
PokCik ni pun malas la jugak.....
semua kerja nak buek last minit....dah sifat kot....
ada petua macam mana nak berubah share2 la disini yer....

Sekarang PokCik kena pantau 4 Blog bawah kendalian Pokcik...
tak ada penyakit cari penyakit.....
Ini la jadinya.....
Tak apa la...yang Penting PokCik happy walaupun tak Selalu happy.....
Baru-baru ini berlansung kempen di Tompek pokcik berkerjo......
Matlamat kempen ini adalah untuk menyodarkan orang ramai tontang keselamatan di jalan raya..
namun sambutannya amat hambar...korano tak ramai orang yang datang....
mungkin tak ado promosi kot......
kalau nak buek sosuatu kempen bagi la promosi sikit....
sotakat 2 3 korat yang datang apo yang dapek nyo.....
Satu bondo yang pokcik banggo tontang kempen ini, tidak lansung moyontoh hal Politik walau pun diuruskan oleh orang-orang MCA....
syabeh pokcik ucapkan.....

Antara Aktiviti Yang Diadakan:
Ceramah Keselamatan Oleh Peguam....
Pertandingan mewarna untuk kanak-kanak

Pameran keselamatan Di Jalan raya
Pemberian Helmet Percuma

Pertunjukkan Kereta RC

Tarikh : 22 April 2012
Waktu : 9.00am - 1.00pm
Tempat : tompek Kojo PokCik
Aktiviti : Ceramah, Pameran, Demostrasi Keselamatan Jalan Raya, Pertunjukkan Kereta RC, Pertandingan Mewarna dan Cabutan Bertuah...

Mai-mai cek mai....
mana tau dapat cabutan bertuah.....
Hari ini baru budak kena langgar depan sekolah (klik untuk tahu cerita)....
Esok dah ada ceramah....tak terlambat ker.....
Mak ai...
ramai betul orang kat kilang ni....
dah macam pesta....
beratur sampai berjam-jam sebab nak bayar....
ada pulak yang siap berpicnik di kaki lima....
dijalan raya jangan ceritala...
jem berjam-jam.....
Semuanya kerana Sale Pureen
So esok hari lastnya.....
Siapa yang nak beli pergi la beli...
memang murah dan berbaloi-baloi....
Kesian kat anak murid PokCik ni...
Tak pasal-pasal kena langar dengan motor...
nak salahkan sape pun tak tahu...
Budak ni main keluar ajer dari celah kereta....
Pastu mamat motor terus langgar dia.....
mamat tu bawak perlahan katanya...
Budak ni tiba-tiba ajer muncul....
bum...kena dah sekali....
Kepala Bengkak
Atas mata Pun bengkak
Walau apa murid PokCik ini dah dibawa ke Hospital untuk dirawat
Hope tak ada apa-apa la kan....
 Kesimpulannya dari kes ini
Jika memandu or menunggang motorsikal or basikal ke hati-hatilah didepan sekolah...
Budak-budak mana tahu apa-apa...
Dah diingatkan berkali kali...
tapi itu juga yang dibuatnya...
al maklum la budak-budak...
tak kena tak tahu...dah kena buat lagi..
dah memang sifatnya....
Kosian kek kawan-kawan PokCik....
Dah la Tompat kojo Kongsi-kongsi....
Semuo nyo kongsi la....
Tormasok la Parking keto ni...
Dah tak muek dah....
Kek Sini lah tompek budak-budak bormain...
Kek sini lah Jugok tompek  nak dirikan khemah kalau ado Funcation apo-apo...
Kosian Kek Tompek kojo PokCik kan...
Nampak Sangat Sompitnya...
Parking ini free yer..tak payah bayor
Apakah Ini?
Pelik kan bentuk nya....

Mempunyai gigi yang tajam
Sapa tau apakah benda ini dan apakah Kegunaannya....
Sotolah PokCik selidik selidik....
Rupo-ruponya monatang ini adalah....
Pencungkil Ubek stapler....
mak ai...canggih botol....
solamo ni pokcik hanya cungkil guna belakang stapler or gunting or bondo2 yang boleh mencungkil...
Ado sokali tu PokCik cungkil guno Player...Goram punya pasal lo....

faham tak dengan apa yang diperkatakan dengan mudahkan pekara yang susah dan susahkan pekara yang mudah....
Tekun tak?...
Memang sifat semula jadi budak suka mengeluh dengan pekara yang susah seperti mengajar matematik sains dan engglish....

dan memang sifat budak jika suka membuat sesuatu pekara yang mudah seperti melukis dan bermain....
So jadikan ianya suatu teknik dalam pembelajaran mereka....

Kusyuk betul kan.....
Pembaris tu adalah sebagai guide ajer
PokCik ada test pekara ini dalam mendidik budak tahun 1 kelas akhir (LINUS) dan hasilnya....Ok gak la dari pada terpekik dan terlolong sebab budak main banyak dan cepat hilang tumpuan...

Tipsnya...Kurang cakap...banyakan Melukis dan hasilnya memang mengkagumkan...Ini adalah salah satu eksperimen pokcik terhadap budak kelas akhir (LINUS)....


Assalammualaikum....

Nak cerita sikit ni....
Cuba teka berapa harga yang aku dapat beli sekaton air tin jenama YEO'S dan juga sekaton Maggi CUP Cintan ni?








Satu tin air tin ini berharaga RM 0.50sen
Satu Maggi Cup pulak RM1.00
Satu katok ada 24 pic
Kalau 24 air tin X dengan RM0.50 = RM 12.00
Kalau 24 Maggi Cup Cintan X RM1.00 = RM 24.00

Jumlah Besarnya hanya RM36.00 sahaja
Kalau kat kedai luar dapat tak harga ni.....
kalau mydin buat sale belum tentu leh dapat harga ni kan.....
Harga ini lebih murah dari harga di Kedai 1 Malaysia tu tau....
Peluang untuk membeli dengan harga yang murah memang selalu ada disekeliling kita...
cuma kita kena berusaha untuk mendapatkannya la.....
Tapi peluang untuk dapat harga ini susah sikit nak dapat la...
So dah ada peluang kena beli la banyak-banyak....
Cukup untuk stok sebulan ni..hehehehehe....